• CommentAuthoradmin
    • CommentTime02-10-2012 15:32:38 modificat
    Cel mai arhicunoscut fel de mancare din lume? Cine a fost atat de genial, incat sa inventeze un fel de mancare atat de usor de preparat? Cine a fost omul caruia i-a venit ideea sa amestece apa cu faina, sa creeze din aluat diverse forme si sa le usuce, pentru ca apoi in orice moment sa le fiarba repede?

    Sursele arheologice ne indeamna sa credem, ca istoria pastelor fainoase coincide cu dezvoltarea agriculturii si are o legatura stransa cu inceputurile marilor civilizatii ale planetei – mediteraneana, chineza si araba. Cand oamenii invatasera deja sa semene si sa cultive cerealele, au inceput sa inventeze si noi tehnici de prelucrare a boabelor rezultate. Tocmai atunci s-a conceput faina, iar grecii si romanii antici au inceput sa prepare din ea aluatul, pe care il intindeau apoi in fasii subtiri, il coceau pe niste pietre incinse, la foc sau in cuptoare.

    Uneori, acest aluat era prajit in grasime sau fiert in apa, supa sau lapte. Aceasta mancare ieftina, numita "lagnon", sanatoasa si usor de preparat, a devenit rapid o baza in alimentatia locuitorilor din regiunile mediteraneene.

    Odata cu dezvoltarea dinamica a oraselor din Italia de azi, in special in Roma, a aparut problema alimentatiei unei populatii destul de numeroase pentru acele vremuri. In secolul I i.e.n, in Roma locuiau peste un milion de cetateni ai imperiului, iar dupa nici macar un secol mai tarziu – peste un milion si jumatate. Asigurarea unei cantitati suficiente de hrana pentru un numar atat de mare de locuitori, constituia acum doua mii de ani o adevarata problema atat organizatorica, cat si financiara. In portul roman soseau ambarcatiuni chiar si din Egipt, cu care se transportau cereale pentru cetatenii infometati.

    Tocmai de atunci incepe istoria pastelor, cele uscate, fiind in prezent cele mai populare. S-a descoperit ca aluatul intins in fasii si uscat la soare este usor de pastrat si comercializat, iar ambalat corespunzator rezista pe o perioada mai lunga.
    Este dificil sa gasim vreo descriere in sursele scrise ale vremurilor respective: pastele fainoase, un fel de mancare simplu si ieftin, ce constituia o hrana pentru saraci. Nici poetii, nici scriitorii care erau legati de curtile mai marilor, nu si-au indreptat atentia asupra unui lucru atat de prozaic.

    Totusi, poetul Horatiu, caruia ii placea sa descrie calitatile vietii simple, scrie in una din lucrarile sale despre faptul ca in momentul in care se intorcea acasa, manca un castron de mancare din praz, naut si "lagane", adica lasagne. Apicius, autorul primei carti de bucate pastrate, "De Re Coquinaria", ofera o descriere amanuntita a "lagane", de data aceasta intr-o versiune luxoasa, adica proaspata. Pastele uscate erau considerate ca fiind mancarea oamenilor simpli si saraci, iar cele proaspete, imbogatite cu oua, umplute cu carne, legume si fructe de mare se servea pe mesele bogatilor.
    • CommentAuthor
      CommentAuthoriedera25
    • CommentTime04-10-2012 22:53:39
    Am citit cu mult interes acest articol ! Multumim frumos celui care s-a straduit sa-l posteze! Mai asteptam si altele, la fel de interesante !
    • CommentAuthor
      CommentAuthorvandas3
    • CommentTime06-11-2012 18:21:22
    Interesant articol.Mentionez ca imi place sa fac taiteii pentru ciorbe,in casa.Sunt mult mai buni si ciorba are gust.....mai bun.