{{ state.title }} {{ state.desc }}

Colac de casa

Colac de casa
in 3 ore.
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}

Share

Pregatesti asa: De la bun inceput trebuie avut in vedere ca, in functie de cat de mari sunt ouale si de cantitatea de grasime difera cantitatea de lichid(lapte, apa)pusa. Mai trebue avut grija sa punem deoparte 1-2 pumni de faina, asta in caz ca avem un aluat mai moale si ne mai trebuie faina. Toata operatiunea de pregatire a aluatului si framantare se va desfasura intrun lighean incapator.Cernem faina,punem pentru rezerva si pentru framantat deoparte si facem un cuib unde vom pune:drojdia dizolvata in putin zahar,ouale batute cu sare, aromele, zaharul dizolvat cu putin lapte cald si putin cate putin din cantitatea de lapte ; cautam sa avem un aluat mai legat avand in vedere doua lucruri:grasimea pusa(unt, ulei)mai moaie aluatul si faptul ca la colaci aluatul e putin mai legat decat cel pentru cozonaci. Framantam toate ingredientele si la sfarsit ungem mainile cu unt sau ulei cald si ne continuam modelatul;acoperim bine cu un sac de plastic, nu inainte de a cresta aluatul sub forma de cruce(semnificatie crestina plus ca ajuta la crescut,asa eliminandu-se mai repede bioxidul de carbon. Pregatim tava sau cratita de copt ungand-o cu ulei si punand o hartie de copt(se coace mai frumos si nici nu speli mult dupa aceea!) si ungem. Acum in functie de modelul format se trece la impartirea aluatului;ne trebuie unsprezece bucati egale+plus resturile(cat o nuca)de la ultimile 2 suluri -din prima modelam o foaie intinsa cu sucitorul in functie de cat de mare vrem colacul, din care decupam un cerc pe mijloc. -din celelalte 4 vom impleti o cununa si-o vom aseza peste foaie -din celelalte 4 vom impleti din cate 2 fitile, 2 suluri:unul mai mare asezat spre exterior peste sulul impletit in 4 si unul(din care se va rupe putin aluat)asezat alaturi -deasupra, la mijloc vom aseza un fitil impletit tot in doua (din care vom rupe un pic de aluat-cat o nuca-exact ca la ultimul) -din cele doua bucati de aluat rupte(resturile)vom modela:frunze, flori, inele-da o frumusete aparte colacului -vezi foto! Acum e momentul sa-l ungem cu galbenus de ou amestecat cu zahar sau lapte!Aprindem cuptorul si dupa ce a crescut suficient dam la copt, la foc potrivit;cand e aproape gata se mai unge odata si dupa dorinta presaram zahr tos, seminte de susan. Daca s-a copt in tava il lasam asa 10 minute apoi il scoatem ;daca s-a copt in cratita il scoatem dupa 5 minute(sa nu se umezeasca din cauza hartiei de copt!) si-l asezam pe un gratar in bucatarie, la cald sfat:se mai poate modela asa;facem un sul impletit din 2 fitile;le asezam in cratita sau pe tava de copt;apoi mai modelam inca un sul la fel, dar mai scurt(-rupem putin aluat) si-l asezam alaturi, in tava la mijloc punem modelata o japoneza sau un colacel spiralat ungem cu ou si lasam la crescut

{{ item.title }} vezi {{ item.title }} {{ item.val }} {{ item.unit }}
In
{{ converted(calc) }}{{ calc.to.unit.code }}

Comentarii